Gustos şi sănatos cu Dana Mariette

Gustos şi sănatos cu Dana Mariette

Pages - Menu

5 aprilie 2011

Salata de boeuf





Este salata noastra preferata,am facut-o de zeci de ori,dar de fiecare data am gandit ca-i un preparat de'l face toata lumea si am renuntat sa mai postez pe blog...si totusi gandindu-ma ca am gustat multe salate ,in diferite locuri,mi-am dat seama  ca asta ... e cea mai buna :)))



"Este unul dintre preparatele atât de populare la noi încât, în pofida numelui franţuzit, îl considerăm ca făcând parte cu onoare din bucătăria noastră tradiţională. O fi salata franceză după nume („boeuf” însemnând vită), dar originea ei este mai curând… rusească.



În multe locuri, în special în Occident, această salată de boeuf este cunoscută sub numele de salată rusească, sau salată Olivier (Салат Оливье în rusă) şi este compusă din carne de vită, cartofi şi alte legume, fierte şi tăiate cubuleţe şi „legate” cu maioneză.

Versiunea originală a acestei salate a fost inventată în 1860 de francezul Lucien Olivier, bucătarul restaurantului Hermitage, unul dintre cele mai celebre din Moscova. Acest fapt explică atât termenul „boeuf” din denumire, cât şi originea rusească. Salata lui Olivier a devenit extrem de populară, fiind considerată preparatul emblemă al restaurantului Hermitage. Reţeta exactă, mai ales cea a sosului de maioneză, era ţinută strict secretă, dar se ştia că ingredientele sunt carne d eieruncă, limbă de viţel, caviar, salată verde, cozi de raci, capere, castraveciori muraţi şi ouă fierte tari. Alte ingrediente înregistrate în acele vremuri erau trufe, aspic şi piept de raţă afumat, căci, se pare, reţeta salatei varia funcţie de anotimp. Sosul original era maioneza, preparată din oţet din vin franţuzesc, muştar şi ulei de măsline provensal; reţeta exactă a rămas însă necunoscută.

Salata Olivier modernă include cartofi fierţi, murături, mazăre, ouă, morcovi, carne fiartă de pui sau vită, ori şuncă de Bologna, drese cu maioneză, ceea ce seamănă foarte puţin cu varianta originală. Această versiune modernă era un preparat de bază la orice masă festivă în Rusia sovietică, mai ales de Anul Nou, căci ingredientele erau toate disponibile pe timp de iarnă. Chiar dacă acum se găsesc uşor şi ingrediente mai exotice, popularitatea versiunii moderne nu a scăzut de loc."(http://www.reteteleluiradu.ro/2010/01/02/pe-urmele-salatei-de-boeuf/)

Eu folosesc ingredientele:

1 kg cartofi
800 g morcovi
un borcan castraveti in otet(680g)
un borcan ardei gogosari in otet (670g)
un borcan mazare (700 g)
un piept de pui
sare

pentru maioneza:

un galbenus crud
un galbenus fiert
o lingurita mustar
zeama de lamaie
1/2 l ulei

Si fac asa:pun cartofii si morcovii,spalati foarte bine,la fiert (cu coaja);separat pun pieptul de pui la fiert.Cand sunt toate fierte (nu sa se sfarame),se scurg,se lasa sa se raceasca putin se curata cartofii si morcavii de coaja si apoi toaca ...si iar toaca:)...noroc cu ajutoarele!:)))





Prepar maioneza dintr-un galbenus fiert,unul crud,o lingurita de mustar si ulei pus cate putin la inceput,alternand cu zeama de lamaie:



asa trebuie sa arate...

Peste legume se pune sare (in functie de gust) si 3/4 din maioneza,se amesteca...compozitia este pentru 2 platouri mari,eu n-am ornat decat una... rapid...



 e super delicioasa...

6 comentarii:

gabriella spunea...

Minunat,salata de boeuf,este preferata mea.De fapt tot ce postezi tu ma fac sa-mi pierd silueta.

Danutza spunea...

Cui nu-i place salata boeuf?! Eu as manca mult mai des daca as avea mai multe ocazii sa o pregatesc! :)
Arata super!

Daniela Addario spunea...

eu astept sa te duci la culcare, ca sa pot servi pe saturate...

Bucate Apetisante spunea...

Eu una din salatele mele preferate!

Dana Mariette spunea...

gabriella,este si preferata mea,cat despre silueta ...ma straduesc(ceea ce nu prea se vede!?!):)))
Danutza,si eu cred ca place la toata lumea:)
Daniela, esti o draguta!
Bucate apetisante,la fel !
Multumesc de vizita si va doresc o zi superba!

Cazare spunea...

+ 1